Çelik piyasasında “aşırı kapasite” endişesi

OECD: Küresel Çelik Piyasası Aşırı Kapasite Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), son olarak OECD Çelik Görünümü 2025 raporunu paylaştı. Rapor, küresel çelik piyasasının mevcut durumunu tehlikeli olarak tanımlayarak, devam eden aşırı kapasite artışının piyasada riskleri artırdığını belirtiyor.

Rapora göre, küresel çelik kapasitesinin 2027 yılına kadar 165 milyon ton artması öngörülüyor. Bu kapasite artışının yüzde 60’ı, başta Çin ve Hindistan olmak üzere Asya ülkelerinden kaynaklanacak. Ancak, talep artışının kapasite artışını karşılayamayacağı öngörülüyor.

Öngörüler, çelik kapasitesinde beklenen hızlı büyümenin arz-talep dengesini daha da bozacağını ve 2027’ye kadar 721 milyon tonluk bir arz fazlalığı olacağını gösteriyor. Bu aşırı kapasite, OECD ülkelerinin 2024’teki toplam çelik üretiminden 290 milyon ton daha fazla seviyede bulunuyor.

Çelik talebinin düşük kalması ve kapasite kullanım oranlarının yüzde 70’e kadar gerilemesinin beklendiği bu durum, piyasadaki oyuncuların karlılıkları, yatırım planları, istihdam ve karbon azaltım politikaları üzerinde baskı oluşturabilir.

Çin’in Çelik Sübvansiyonları Piyasada Dengeyi Bozuyor!

OECD tarafından belirtilen verilere göre, birçok OECD dışı ülkede yüksek seviyede çelik sübvansiyonu ve çeşitli politika bozulmaları, çelik üretimindeki dengesizliğin ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Özellikle Çin’in çelik sübvansiyon oranı, firma gelirlerinin yüzdesi olarak ölçüldüğünde, OECD ülkelerindeki seviyenin 10 katına denk geliyor.

Çin’in çelik ihracatındaki ciddi artışlar, OECD ekonomilerinde çelik piyasasında bozulmalara yol açarken, dumping önlemlerinde de önemli artışlar görülüyor.

OECD ülkelerindeki çelik şirketlerini olumsuz etkileyen piyasa bozulmaları, şirketlerin karlılığını düşürüyor ve büyük çaplı iş kayıplarına neden oluyor.

OECD’nin önerileri arasında, yapısal reformların hayata geçirilmesi, uluslararası işbirliği ve adaletli rekabet ortamı için devlet destekli önlemlerin alınması, düşük karbonlu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hızlandırılması yer alıyor.

OECD Genel Sekreteri Mathias Cormann, raporla ilgili yaptığı değerlendirmede, sektördeki aşırı kapasite sorununun ve bunu tetikleyen politikaların acilen ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Küresel çelik piyasalarının düzgün işlemesi için adil rekabeti yeniden sağlayabilir, dünya genelinde daha verimli ve sürdürülebilir bir çelik sektörüne ulaşabiliriz” dedi.

Related Posts

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Ankara’da toplu taşıma için yeni uygulama: 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1 Temmuz itibarıyla EGO’ya bağlı metro istasyonları ve otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını duyurdu. Uygulama üç etapta hayata geçirilecek, toplam 44 güzergahta geçerli olacak.