Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece Açlık Hissi Uykudan Daha Fazla

Gece uykusundan açlık hissiyle uyananların sayısı hiç de azımsanmayacak kadar fazla. Uzmanlara göre bu durum, sadece basit bir alışkanlık olmayabilir; aslında vücudun önemli bir sağlık sinyali olabilir.

Metabolik Sorun Alarmı Olabilir

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Filiz Çalışkan Esen, gece yemek yeme alışkanlığının bir metabolik hastalığın habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Yıllarca sadece psikolojik bir sorun olarak görülen gece yeme sendromunun aslında gizli hipoglisemi veya erken evre insülin direnci gibi metabolik rahatsızlıkların belirtisi olabileceğini belirtti.

“Bu bir irade meselesi değildir” diyen Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının genellikle kişisel disiplin eksikliğiyle ilişkilendirildiğini ancak bazı kişilerin biyolojik olarak gece saatlerinde aç uyanmaya yatkın olduğunu söyledi. Bu durumun suçluluk hissi yaratmaması gerektiğini vurguladı.

Aralık Kontrol Edilmeli

Gece saatlerinde özellikle şekerli ve karbonhidrat ağırlıklı besinlerin tercih edilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Dr. Esen, bu durumun vücudun düşen glukoz seviyelerini dengelemek için bir uyarı olduğunu ifade etti. Eğer bu durum sıklaşırsa, bu sağlık sorununun işareti olabileceği konusunda uyardı.

Gece açlık hissiyle birlikte şu belirtilere sahip olanların mutlaka bir iç hastalıkları uzmanına başvurması gerektiğini belirten Dr. Esen, belirtilerin dikkatle izlenmesi gerektiğini söyledi.

Tanı ve Tedavi İçin Adımlar

Gece yeme davranışının altında metabolik bir neden olup olmadığını belirlemek için bazı testlerin yapılması gerektiğini belirten Dr. Esen, uygun beslenme planı ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile durumun kontrol altına alınabileceğini belirtti. Gece yemelerinin sadece bastırılmaması, altında yatan nedenlerin araştırılması gerektiğini vurguladı.

Dr. Esen, gece yemek yeme davranışının alışkanlık olarak değil semptom olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzman görüşü alınmadan bu durumun geçiştirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.