En adaletsiz gelir dağılımı

İktidarın Ekonomik Adımları Dar Gelirliyi Sarstı

Ekonomi politikalarının ardından derinleşen krize çözüm arayışları, en çok çalışanı ve dar gelirli bireyleri sarsmış durumda. İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşunu incelediği (İSO 500) araştırmasını kısa bir süre önce kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, işçilerin net katma değerden aldığı pay 2024 yılında %66.7 seviyesine ulaşmış durumda. Bu oran, 2018 yılından bu yana görülen en yüksek seviyedir. İSO 500 şirketlerinde ödenen maaş ve ücretler ise %90 artarak 818 milyar liraya yükseldi. Ancak sendika yetkilileri, bu artışta kıdem tazminatları, üst düzey yöneticilerin maaşları ve erken emeklilik hakkının etkili olduğuna dikkat çekti.

İşçilere Kriz Yükü

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkan Yardımcısı ve Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar, İSO 500 araştırmasına göre kişi başına brüt işçilik maliyetinin %86 arttığını belirtti. Toplam artışın yanı sıra kişi başına yapılan artışın da önemli olduğunu vurgulayan Atar, 818 milyar liralık brüt işçilik ödemesinin içinde ücretler, vergiler, sigorta primleri, kıdem tazminatları ve diğer ödemelerin yer aldığını ifade etti. Emekli sayısındaki artışın EYT etkisiyle devam ettiğini belirten Atar, kıdem tazminatları ve üst düzey yönetici ücretlerinin de dahil olduğu %86’lık artışın ortalama işçi ücretine yansımadığını söyledi.

‘En Yüksek Seviyede 2001 Yılından Beri’

Özkan Atar, “2022 ve 2023 yıllarında hükümet, enflasyonu yükselten politikalar uyguladı. Yerli ve yabancı sermayeye büyük miktarlarda kaynak aktarıldı ve Cumhuriyet döneminin en adaletsiz gelir dağılımı yaşandı” şeklinde konuştu. Hükümetin krizin yükünü emekçilere yüklediğini belirten Atar, memurlara %11, emeklilere %15 zam yapıldığını ancak 600 bini aşkın kamu işçisinin toplu sözleşmesinde herhangi bir gelişme olmadığını ifade etti.

Reel Ücretler OVP ile Baskılandı

Asgari ücret artışının %30 ile sınırlı kaldığını hatırlatan Atar, “Asgari ücret artışı, gerçekleşen reel enflasyonun yaklaşık yarısı kadar yapıldı. Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, reel ücretlerin OVP politikalarıyla baskılandığı ve düşürüldüğü bir döneme denk geldi” diyerek reel ücretlerin korunması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Kamudaki araç satışına CHP’den eleştiri: 120 bin aracın sadece binde biri satıldı, bu bir kandırmacadır

Ankara’da toplu taşıma için yeni uygulama: 1 Temmuz’dan itibaren başlıyor

Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1 Temmuz itibarıyla EGO’ya bağlı metro istasyonları ve otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını duyurdu. Uygulama üç etapta hayata geçirilecek, toplam 44 güzergahta geçerli olacak.