Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

DEHB Nedir? Uzman Psikolog Seb Thompson Açıklıyor

Son dönemde Avrupa’da, milyonlarca insanın dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ile uğraştığı biliniyor. Uzmanlar, DEHB’nin belirtileri konusunda uyarıyor.

DEHB’yi “Bireyin dikkat toplama, hiperaktivite ve dürtüsellik düzeylerini etkileyen nörogelişimsel bir bozukluk” olarak tanımlayan klinik psikolog Seb Thompson, bu durumun genellikle hiperaktivite ve dürtüsellikle ilişkili olduğunu ancak bazen sadece dikkat eksikliği sorunu yaşayabileceklerini belirtiyor.

DEHB hakkında birçok yanlış inanış olduğunu belirten Seb Thompson, DEHB semptomlarının, otizm spektrum bozukluğu, öğrenme güçlüğü, bağlanma problemleri, depresyon veya travma gibi başka durumların bir sonucu olabileceğini vurguluyor.

NTV’nin haberine göre, Thompson DEHB semptomlarını şu şekilde açıklıyor:

  • Uzun süre dikkat gerektiren işlerde zorlanma
  • Eşyaları kaybetme veya yanlış yere koyma
  • Dikkatin kolayca dağılması
  • Hayal kurmak gibi görünme
  • Planlama ve organizasyon güçlüğü
  • Talimatları takip etmekte zorlanma

Hiperaktivite ve dürtüsellik de DEHB’nin önemli belirtileri arasında yer alıyor. Uzmanlar, sürekli kıpırdanma, sessiz ortamda huzursuzluk, sıra bekleme zorluğu, düşünmeden hareket etme ve riskleri göz ardı etme eğilimleri gibi semptomların da bulunabileceğini belirtiyor.

DEHB hastaları düşük özgüven, depresyon ve anksiyete gibi sorunlarla da karşı karşıya kalabilmektedir.

DEHB tedavisinde genellikle aşağıdaki yöntemlere başvurulur:

  • İlaç tedavisi (örneğin, uyarıcı ilaçlar)
  • Psikoterapi, davranış terapisi
  • Eğitim ve destek programları

DEHB, kişinin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini zorlaştırabilir, ancak uygun destek ve tedavi ile yönetilebilir.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi.

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.