Marx, sermaye ve iktisadi aklın cinneti

“`html

Marx’ın Meta Teorisi ve Günümüzdeki Geçerliliği

Marx, kapitalist ekonomik sistemin işleyişini detaylı bir şekilde incelerken, metaların ikili yapısına dikkat çeker. Onun fikirlerine göre, metalar hem kullanım değeri hem de mübadele değerine sahiptir. Bu noktada, Marx metaları iki ayrı kategoriye ayırmadan, ikili doğasını ele alır. Kullanım değeri, bir meta ile ilgili yararlılık özelliğini yansıtırken, mübadele değeri ise pazardaki değerini ifade eder. Bu iki değer bir yandan birbirine bağlıdır, diğer yandan da zıt ilişkiler içerisindedir. Kullanım değeri, yiyecekten giyeceğe, hatta kültürel ürünlere kadar birçok şeyde kendini gösterebilir. Önemli olan, kullanım değerinin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde üretilmesi ve onlarda bir isteğin oluşmasını sağlamasıdır. Diğer yandan mübadele değeri, ekonomik sistemin sadece kapitalist toplumda geçerli olan bir yönüdür.

Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti
David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti”, Çeviren: Esin Soğancılar, 239 sayfa, Sel Yayıncılık, 2021

David Harvey, “Marx, Sermaye ve İktisadi Aklın Cinneti” adlı eserinde bu sorulara ışık tutarak, “Bugün bazı açılardan eski moda görünse de, Marx’ın analizleri eski zamandan çok daha geçerli.” diyerek bu fikirleri vurgular. Marx’ın dönemi, dünya genelinde etkileri hissedilen karmaşık bir ekonomik sistemin ortaya çıkmasına zemin sağlamıştır.

Harvey, Marx’ın “sermaye, hareket halinde bir değerdir” ifadesi üzerinden yola çıkarak, sermayenin döngüsünü doğadaki hidrolik denge ile kıyaslar. Ancak, bu iki yaklaşım arasında belirgin bir farklılık olduğunu da aktarır; hidrolojik döngü sabit ve değişmezdir, oysa sermaye döngüsü sürekli bir büyüme sarmalı içinde hareket eder. Harvey, sermayenin değeri hareket ettiğinde değer kaybının olduğu konusunda uyarıda bulunur.

Marx, değeri “toplumsal olarak gerekli emek zamanı” olarak tanımlarken, Harvey bu değer kavramının maddi sonuçlar doğuran ama gayri maddi ilişkilerle bağlantılı olduğunu ifade eder. Marx’ın para kavramı, yabancılaşmış emek değerlerini temsil ederken, Harvey’e göre “toplumsal olarak gerekli olan”, hem işverenlerin hem de işçilerin tabi olduğu bir “görünmez el” yaratmaktadır. Marx’a göre, mübadele değerinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlamak, toplumsal olarak gerekli emek zamanının da sona erdirilmesi anlamına gelir.

Harvey, “hareket halindeki değer” kavramı üzerinden, sermayenin yeniden üretiminde ortaya çıkan tehlikeleri ve sermayenin farklı kesimleri arasındaki uzlaşmaz çelişkileri gözler önüne serer. Sermaye durakladığı veya yavaşladığı her anında değer kaybı meydana gelecektir. Sermaye, mamul ürün şeklinde pasif kaldığında, aktif olarak çalışamaz, bu da ekonomik bir krizi tetikler. Ayrıca, paranın atıl kalması sorunundan ziyade, burada stok maliyetlerinin daha önemli olduğunu vurgular. Üretim sürecindeki rutin masrafların karşılanması için, finansman ihtiyacı doğar ve bu çoğu zaman kredi mekanizmalarıyla halledilmeye çalışılır.

Harvey’nin borç ekonomisi üzerine yaptığı analiz, üretim zamanıyla dolaşım zamanının çelişkisi üzerinden ilerler. Bu çelişki, kredinin dünyaya girişini sağlar. Marx, fakat paranın bir meta olarak dönüşümünün karmaşık olduğunu keşfeder, bu yüzden yeni yatırım ve yenileme için kredi kullanılabilmektedir.

Marx’a göre, borç verilen para, yani faiz getiren sermaye, karşı değer formu olarak değerlendirilmektedir. Bu, sermaye devrini hızlandırmanın bir yoludur. Borç, gelecekteki üretim değerlerine ilişkin bir hak talebidir; bu değer üretimi yeterli değilse, kriz kaçınılmazdır. Dolayısıyla, üretken olmayan emek borç kapsamına girer. Örneğin, pazarlama gibi dolaşımda çalışan emekçiler artı değer yaratabilir ama gerçek anlamda bir değer üretmezler. Hem ev içi emek hem de alternatif yaşam biçimlerinin geliştirilmesi gibi unsurlar da “karşı değer” politikası kapsamına girmektedir.

Harvey, “sermayenin hareket yasalarının” günümüzde geldiği noktanın ciddiyetine dikkat çekerken, Marx’ın perspektifini kuramsal olarak güncel meselelerle birleştirir. Tüm emekçilerin yaşamlarını sürdürmek için verdikleri mücadelelerin sebeplerini çözmek ve anlamak için sermaye kavramının evrimi gereklidir. Çağımızın gerçekliğini kavrayabilmek için, sermayenin işleyiş biçimlerinin derinlemesine analiz edilmesi elzemdir.

“`

Related Posts

iOS 26 ne zaman çıkacak, hangi telefonlara gelecek? iOS 26 alacak iPhone modelleri listesi

Apple’ın merakla beklenen yeni işletim sistemi iOS 26, yenilikçi Liquid Glass tasarımı, gelişmiş Apple Intelligence özellikleri ve kullanıcı deneyimini dönüştüren bir dizi özellikle geliyor. iOS 26 alacak iPhone modelleri de kullanıcılar tarafından merak ediliyor. iOS 18’den iOS 26’ya sıçrayan bu yeni isimlendirme politikası, Apple’ın tüm işletim sistemlerini yıl bazlı bir numaralandırma sistemiyle uyumlu hale getirme çabasını yansıtıyor. Peki, iOS 26 ne zaman çıkacak, hangi modellere gelecek?

INSTAGRAM HATA TESPİT RAPORU 1 TEMMUZ || 24 saatlik rapor yayınlandı! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 1 Temmuz Salı günü Insyagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 1 Temmuz Salı günü yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

Mutlak butlan nedir? CHP Kongresi için konuşulan siyasette mutlak butlan ne demek? Detaylı bilgiler

Mutlak butlan tartışması devam ediyor. Son günlerde Türk siyasetinin gündemine oturan ve özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kurultayı ile ilgili tartışmalarda sıkça duyulan mutlak butlan, anlamı ile merak konusu oluyor. Peki, hukuki bir kavram olan mutlak butlan ne anlama geliyor ve siyasetteki yansımaları neler? Mutlak butlanın tanımı, hukuki sonuçları ve CHP Kurultayı bağlamındaki önemi hakkında detaylı bilgiler

POLİSLİK TABAN PUANLARI 2025 TYT | PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? 2024 TYT Polis Meslek Yüksekokulu taban puanları ve kontenjanları!

Polislik taban puanları 2025 TYT sınavı sonrası, PMYO başvurularına hazırlanan adaylar tarafından merak konusu oldu. ÖSYM tarafından gerçekleşen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) oturumu olan TYT puanı, PMYO alımlarında önem arz edecek. Polis olmak isteyen adaylar TYT sınavında aldıkları puanlara göre PMYO başvurularını yapacaklar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayınlanacak olan polislik başvuru kılavuzunda, polislik taban puanları ve kontenjanları yer alacak. Ayrıca kadın ve erkeklerde PMYO boy ve kilo şartları da, bu kılavuzunda yer alacak. Geçtiğimiz senelerde PMYO taban puanı 250,000 (iki yüz elli) olmuştu. Peki, bu yılki polislik puanları belli oldu mu? PMYO polislik için kaç puan gerekli, TYT’den kaç net yapmak lazım? İşte, TYT polislik taban puanları ve kontenjanları hakkında bilgiler.

Ablalar Günü ne zaman? 2025 Dünya Ablalar Günü mesajları ve sözleri

Dünya ablalar günü ne zaman kutlandığı ile merak edilen günler arasında yer alıyor. Dünya ablalalar günü aracılığıyla abla kardeş ilişlerine vurgu yapılacak. Peki, Dünya ablalar günü ne zaman? İşte, o detaylar

VİZE FİNAL HESAPLAMA ROBOTU (Ortalama hesabı): Yüzde 40-60 vize ve final puanı hesaplama ekranı

Vize ve final hesaplama robotu, dönem sonunun gelmesiyle birlikte öğrencilerin gündemini oluşturuyor. Üniversite öğrencilerinin akademik başarısını ölçmede en kritik unsurlardan biri, vize ve final sınav notlarının ortalamasıdır. Bu notların hesaplanması, öğrencilerin dersten geçip geçemeyeceklerini belirlemede önemli rol oynar. İşte bu noktada, vize final ortalama hesaplama araçları devreye giriyor ve öğrencilerin notlarını hızlı, doğru ve pratik bir şekilde hesaplamalarına olanak tanıyor. İşte, Yüzde 40-60 vize ve final puanı hesaplama ekranı