Nijerya’da 60 milyon kadın rahim ağzı kanser riski altında

Nijerya’da Rahim Ağzı Kanseriyle Mücadelede Yeni Adımlar Atılıyor

Nijerya’da Ulusal Rahim Ağzı Kanseri Eliminasyon Görev Gücü (NTF-CCE) Başkanı Prof. Isaac Adewole, başkent Abuja’da düzenlenen Nijerya’da Rahim Ağzı Kanserini Ortadan Kaldırma Ortaklığı (PECCIN) lansmanında önemli açıklamalarda bulundu.

Adewole, Nijerya’da yaklaşık 60 milyon kadının rahim ağzı kanseri riski taşıdığını belirterek, bu önlenebilir ve tedavi edilebilir hastalık nedeniyle her gün ortalama 22 kadının hayatını kaybettiğini dile getirdi.

HIV ile yaşayan kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin genel nüfusa kıyasla 6 kat daha yüksek olduğuna dikkat çeken Adewole, “Şu anda rahim ağzı kanseri tanısı konulan kadınların yüzde 80’i geç evrede başvurduğundan tedavi şansları oldukça düşüktür.” şeklinde konuştu.

Prof. Adewole, PECCIN’in ana hedefinin yılda 8 milyon kız çocuğunu aşılamak ve 8 milyon kadını düzenli olarak taramadan geçirmek olduğunu vurgulayarak, 2027 yılına kadar 15 milyon kadının kanser taramasının yapılmasının planlandığını açıkladı.

Nijerya’da kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü olan rahim ağzı kanseri her yıl birçok kadının hayatını kaybetmesine neden olmaktadır. Ancak yapılan çalışmalarla bu hastalıkla mücadelede önemli adımlar atılmaya devam ediyor.

Related Posts

Sadece 30 gün şekersiz yaşayın… Vücudunuzda neler değiştiğine inanamayacaksınız

Günlük hayatın görünmez bağımlılığı olan şeker, yalnızca damak tadımızı değil, bedenimizin işleyişini de etkiliyor. Sadece 30 gün boyunca ilave şekeri kesmek zihinsel berraklıktan karaciğer sağlığına, cilt gençliğinden bağışıklık sistemine kadar vücutta adeta sessiz bir devrim başlatıyor.

Uzmanından ‘güneş yanıkları yıllar sonra da deri kanserine neden olabiliyor’ uyarısı

Prof. Dr. Ertan Yılmaz, güneş yanıklarının ciltte kalıcı hasarlara ve yıllar sonra ortaya çıkabilecek cilt kanserlerine neden olabileceğini belirterek, özellikle kısa tatillerde bronzlaşma çabasından kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Dubai çikolatasından çıkanlar şoke etti! 6 yaşındaki çocuk nefessiz kaldı

Diyarbakır’da Dubai çikolatası can alıyordu. Çikolatayı yiyen 6 yaşındaki çocuk ölümden döndü.

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Klinik psikolog açıkladı: En yaygın DEHB belirtileri

Geceleri aç uyanıyorsanız dikkat: Bu durum bir hastalık habercisi olabilir

Gece uykusundan açlık hissiyle uyanmak sadece psikolojik değil, gizli bir metabolik hastalığın habercisi olabilir. Uzmanlar, bu durumun gizli hipoglisemi ve insülin direnci gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebileceğini dile getirdi.