Tekstilde kriz büyüyor: Cumhuriyet tarihinde bir ilk

Türk Lirasındaki Değer Kaybı, Tekstil Sektöründe İş Kayıplarına Neden Oluyor

Türk lirasındaki değer kaybı ve enflasyondaki artış, tekstil sektöründe ciddi iş kayıplarına neden oluyor. Bu durum, sektörde çalışan sayısının 1 milyonun altına düşmesine sebep olmuş durumda. Döviz kurlarındaki yükseliş, ücret artışlarını geride bırakınca tekstil üretim merkezleri Mısır’a taşındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaştı.

Sektör Temsilcilerinden Endişe Verici Açıklamalar

Textil ve hazır giyim sektöründe işverenler, asgari ücretteki artışın maliyetlerini yükselttiğinden şikayet ederken, çalışanlar ise düşük ücretlerin açlık sınırının altında kaldığını dile getiriyor. Bu durum, sektörde büyük bir kan kaybına sebep olurken, sektör temsilcileri Türkiye’nin rekabet gücünü yitirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

İş Kayıpları ve Endişeler

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Bölge Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, tekstil ve hazır giyim sektöründe iş kayıplarının arttığını ve işverenlerin düşük ücretler dayattığını belirtiyor. Arslanoğlu, her geçen gün işten çıkarılmaların arttığını ve küçük işletmelerin kapandığını ifade ediyor.

İstihdam Kaybı ve İhracat Düşüşü

2024 yılına ait verilere göre, tekstil ve hazır giyim sektöründe 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandı. Türkiye’nin tekstil ihracatı da düşüş gösterdi. Avrupa Birliği ülkelerine yapılan en fazla ihracatta İtalya, İngiltere ve İspanya ön sıralarda yer aldı.

Mısır Öne Çıkıyor

Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Türkiye’nin kan kaybetmesiyle birlikte Mısır, Vietnam ve Bangladeş’in dış pazarlarda öne çıktığını belirtiyor. Avrupa’da ise Portekiz ve Romanya’nın Türkiye’ye göre avantajlı hale geldiği ifade ediliyor.

Türkiye’den Mısır’a Yatırımlar Artıyor

Yerli tekstil firmalarının yüksek maliyetler nedeniyle fabrikalarını Türkiye’den Mısır’a taşımasıyla ilgili olarak konuşan Şeref Fayat, Türkiye’de üretim maliyetlerinin yüksekliğinin rekabet gücünü azalttığını vurguluyor. Bu sebeple, şirketlerin Mısır’a kaydırıldığını belirtiyor.

Kaynak: Odatv.com

Related Posts

İstifa mı edecek? Maliye Bakanı ağladı borsa alt-üst oldu

İngiltere’de Londro borsası, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in görevine devam edip etmeyeceği endişesi ile sert düşüş yaşadı. Parlamento’da Başbakan Keir Starmer’a, Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceği soruldu. Starmer …

Öğretmen, esnaf ve sağlık memurundan gençlere çağrı: Piknik havasında çalışmak isteyene öneriyoruz

Kentte 40 yıldır öğretmenlik yapan Yalçın Kartarı, esnaf emeklisi Cemal Çelebi ve sağlık çalışanı Hasan Gökçay ile birlikte arıcılık faaliyetlerini sürdürüyor. Öğretmen Kartarı, arıcılığın hem ruhsal hem ekonomik olarak fayda sağladığını belirterek …

S&P 500 ve Nasdaq endeksleri ikinci çeyreği rekorla tamamladı

ABD’de S&P 500 ve Nasdaq endeksleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da karşılıklı tarifeleri açıklaması sonrasında sert düşüşle başladığı ikinci çeyreği yeni rekorlarla tamamladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İşsizlik oranımız düşmeye devam ediyor

Sigara fiyatlarına dev zam kapıda!

Türkiye’de yüksek enflasyonun etkisiyle sigara fiyatlarına art arda zamlar gelmeye devam ederken, Perşembe günü açıklanacak 6 aylık enflasyon farkıyla birlikte Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranı da yeniden güncellenecek. TÜİK’in yayımladığı verilere …

Tesla’dan Türkiye adımı: Her gün sipariş verilecek

Türkiye’de elektrikli otomobillere olan talep her geçen gün artıyor. Tesla da bunun farkında olduğu için yeni düzenlemeye gitti.